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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
22/02/2017 |
Data da última atualização: |
06/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MONTEIRO, R. A. C.; BEHLING, M.; TONINI, H.; LULU, J.; COLETTI, A. J.; SHIRATSUCHI, L. S. |
Afiliação: |
ROBERTA APARECIDA C MONTEIRO, CPAMT; MAUREL BEHLING, CPAMT; HELIO TONINI, CPAMT; JORGE LULU, CPAMT; ADMAR JUNIOR COLETTI, UFMT-SINOP; LUCIANO SHOZO SHIRATSUCHI, CPAMT. |
Título: |
Integração entre a Lavoura, a Pecuária e a Floresta: ciência e arte. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO BRASILEIRODE AGROPECUÁRIA SUSTENTÁVEL., 8.; INTERNATIONAL CONFERENCE ON SUSTAINABLE AGRICULTURE, 5., 2016. Sinop. Ciência, tecnologia e inovação para o desenvolvimento sustentável das novas fronteiras agrícolas: anais. Sinop: [SIMBRAS], 2016. 123-140. SIMBRAS. |
Páginas: |
18 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A arte de integrar os diversos componentes da produção agrícola é marcada pela alta necessidade de conhecimentos específicos sobre a resposta de cada componente obtida isoladamente e a interação entre eles, quando todos são unidos no tempo e no espaço. O sucesso é baseado no equilíbrio. Quando a necessidade de fatores de crescimento de cada componente é suprida no tempo e em quantidades suficientes, o equilíbrio ecológico é atendido e a eficiência global do sistema é alcançada. É preciso reconhecer que cada componente apresenta uma eficiência individual. Entretanto, em cultivos consorciados, a eficiência individual pode ser reduzida, mas a eficiência global do sistema deverá ser aumentada. Privilegiar um componente em detrimento de outro, pode melhorar a eficiência individual do beneficiado, mas certamente a eficiência individual do outro será reduzida. Contudo, a eficiência global poderá ser mantida e até melhorada. O desequilíbrio ocorre quando a eficiência global é reduzida em função de decisões errôneas que prejudiquem todos os componentes ao mesmo tempo. Para que o equilíbrio seja mantido, conhecer as necessidades e demandas de cada componente, considerando as necessidades e demandas do produtor rural, é fundamental no processo. Neste capítulo, foram elucidadas e discutidas ações e interferências nos cultivos consorciados e tomadas de decisão, baseadas em conhecimentos científicos e práticos atuais, na busca pelo equilíbrio. |
Palavras-Chave: |
Transmissividade. |
Thesagro: |
Árvore; Bovino; Manejo; Pastejo; Solo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/156389/1/2016-cpamt-carnevalli-integracao-lavoura-pecuaria-floresta-ciencia-arte.pdf
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Marc: |
LEADER 02405nam a2200253 a 4500 001 2065126 005 2017-03-06 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMONTEIRO, R. A. C. 245 $aIntegração entre a Lavoura, a Pecuária e a Floresta$bciência e arte.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO BRASILEIRODE AGROPECUÁRIA SUSTENTÁVEL., 8.; INTERNATIONAL CONFERENCE ON SUSTAINABLE AGRICULTURE, 5., 2016. Sinop. Ciência, tecnologia e inovação para o desenvolvimento sustentável das novas fronteiras agrícolas: anais. Sinop: [SIMBRAS], 2016. 123-140. SIMBRAS.$c2016 300 $a18 p. 520 $aA arte de integrar os diversos componentes da produção agrícola é marcada pela alta necessidade de conhecimentos específicos sobre a resposta de cada componente obtida isoladamente e a interação entre eles, quando todos são unidos no tempo e no espaço. O sucesso é baseado no equilíbrio. Quando a necessidade de fatores de crescimento de cada componente é suprida no tempo e em quantidades suficientes, o equilíbrio ecológico é atendido e a eficiência global do sistema é alcançada. É preciso reconhecer que cada componente apresenta uma eficiência individual. Entretanto, em cultivos consorciados, a eficiência individual pode ser reduzida, mas a eficiência global do sistema deverá ser aumentada. Privilegiar um componente em detrimento de outro, pode melhorar a eficiência individual do beneficiado, mas certamente a eficiência individual do outro será reduzida. Contudo, a eficiência global poderá ser mantida e até melhorada. O desequilíbrio ocorre quando a eficiência global é reduzida em função de decisões errôneas que prejudiquem todos os componentes ao mesmo tempo. Para que o equilíbrio seja mantido, conhecer as necessidades e demandas de cada componente, considerando as necessidades e demandas do produtor rural, é fundamental no processo. Neste capítulo, foram elucidadas e discutidas ações e interferências nos cultivos consorciados e tomadas de decisão, baseadas em conhecimentos científicos e práticos atuais, na busca pelo equilíbrio. 650 $aÁrvore 650 $aBovino 650 $aManejo 650 $aPastejo 650 $aSolo 653 $aTransmissividade 700 1 $aBEHLING, M. 700 1 $aTONINI, H. 700 1 $aLULU, J. 700 1 $aCOLETTI, A. J. 700 1 $aSHIRATSUCHI, L. S.
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
20/09/2022 |
Data da última atualização: |
08/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
STEPHAN, M. P.; COSTA, A. M.; AZEVEDO, T. de L.; ROSA, J. S. da; SANTOS, A. A. dos. |
Afiliação: |
MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; ANA MARIA COSTA, CPAC; TATIANA DE LIMA AZEVEDO, CTAA; JEANE SANTOS DA ROSA, CTAA; ALEXSANDRO ARAUJO DOS SANTOS, CTAA. |
Título: |
Electrophoresis (SDS-PAGE) as a method for screening species of Passiflora using seed proteins as molecular markers. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural Science and Technology B, v. 12, n. 2, p. 40-47, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.17265/2161-6264/2022.02.002 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil is the center of diversity and dispersion of species of the genus Passiflora. Two species of passion fruit Passiflora tenuifila BRS VT (passiflora garlic) and another of Passiflora setacea BRS PC were used in this study. The plants were grown on the Embrapa Cerrados experimental farm. The fruits were washed, minimally cut and their constituents separated. Both species differed in the proportion of wet mass between husk, seed, and pulp. As expected, both species had a higher proportion of husks and seeds and a lower amount of pulp. A semi-purification procedure for the proteins present in the seeds and husks was described and the molecular aspects were analyzed by polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). The quantification of soluble proteins was performed using the Bradford method. The analysis of the soluble protein extracted from the seeds and husks showed that these values are up to 70 times higher for the seeds of P. tenuifila and 28.5 times for P. setacea, in the husks. It was verified that both species present a similar protein profile, observed by the intense and diverse bands found in the polyacrylamide gel, mainly in the range of 32 to 19 kDa. This work opens up an unexplored field of tracking bioactive proteins and/or peptides including forms of nanostructure systems that protect other bioactive molecules. The objective of this work was to present an analytical procedure to semi-purify seed proteins of two Passiflora species and use electrophoresis as an analysis tool for further screening of their protein profiles and selection of a molecular marker to differentiate them. MenosBrazil is the center of diversity and dispersion of species of the genus Passiflora. Two species of passion fruit Passiflora tenuifila BRS VT (passiflora garlic) and another of Passiflora setacea BRS PC were used in this study. The plants were grown on the Embrapa Cerrados experimental farm. The fruits were washed, minimally cut and their constituents separated. Both species differed in the proportion of wet mass between husk, seed, and pulp. As expected, both species had a higher proportion of husks and seeds and a lower amount of pulp. A semi-purification procedure for the proteins present in the seeds and husks was described and the molecular aspects were analyzed by polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). The quantification of soluble proteins was performed using the Bradford method. The analysis of the soluble protein extracted from the seeds and husks showed that these values are up to 70 times higher for the seeds of P. tenuifila and 28.5 times for P. setacea, in the husks. It was verified that both species present a similar protein profile, observed by the intense and diverse bands found in the polyacrylamide gel, mainly in the range of 32 to 19 kDa. This work opens up an unexplored field of tracking bioactive proteins and/or peptides including forms of nanostructure systems that protect other bioactive molecules. The objective of this work was to present an analytical procedure to semi-purify seed proteins of two Passiflora species and use electrophoresis as ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioactive peptides; Mass distribution on fruit; P setacea; P tenuifila. |
Thesagro: |
Casca; Eletroforese; Fruto; Maracujá; Método de Análise; Peptídeo; Polpa; Proteína; Purificação; Rastreamento; Semente; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Analytical methods; Bioactive compounds; Food technology; Fruits; Passiflora; Passion fruits; Peptides; Polyacrylamide gel electrophoresis; Proteins; Pulp; Purification methods; Seeds. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146660/1/62ea112170472.pdf
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Marc: |
LEADER 03088naa a2200517 a 4500 001 2146660 005 2022-12-08 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.17265/2161-6264/2022.02.002$2DOI 100 1 $aSTEPHAN, M. P. 245 $aElectrophoresis (SDS-PAGE) as a method for screening species of Passiflora using seed proteins as molecular markers.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aBrazil is the center of diversity and dispersion of species of the genus Passiflora. Two species of passion fruit Passiflora tenuifila BRS VT (passiflora garlic) and another of Passiflora setacea BRS PC were used in this study. The plants were grown on the Embrapa Cerrados experimental farm. The fruits were washed, minimally cut and their constituents separated. Both species differed in the proportion of wet mass between husk, seed, and pulp. As expected, both species had a higher proportion of husks and seeds and a lower amount of pulp. A semi-purification procedure for the proteins present in the seeds and husks was described and the molecular aspects were analyzed by polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). The quantification of soluble proteins was performed using the Bradford method. The analysis of the soluble protein extracted from the seeds and husks showed that these values are up to 70 times higher for the seeds of P. tenuifila and 28.5 times for P. setacea, in the husks. It was verified that both species present a similar protein profile, observed by the intense and diverse bands found in the polyacrylamide gel, mainly in the range of 32 to 19 kDa. This work opens up an unexplored field of tracking bioactive proteins and/or peptides including forms of nanostructure systems that protect other bioactive molecules. The objective of this work was to present an analytical procedure to semi-purify seed proteins of two Passiflora species and use electrophoresis as an analysis tool for further screening of their protein profiles and selection of a molecular marker to differentiate them. 650 $aAnalytical methods 650 $aBioactive compounds 650 $aFood technology 650 $aFruits 650 $aPassiflora 650 $aPassion fruits 650 $aPeptides 650 $aPolyacrylamide gel electrophoresis 650 $aProteins 650 $aPulp 650 $aPurification methods 650 $aSeeds 650 $aCasca 650 $aEletroforese 650 $aFruto 650 $aMaracujá 650 $aMétodo de Análise 650 $aPeptídeo 650 $aPolpa 650 $aProteína 650 $aPurificação 650 $aRastreamento 650 $aSemente 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aBioactive peptides 653 $aMass distribution on fruit 653 $aP setacea 653 $aP tenuifila 700 1 $aCOSTA, A. M. 700 1 $aAZEVEDO, T. de L. 700 1 $aROSA, J. S. da 700 1 $aSANTOS, A. A. dos 773 $tJournal of Agricultural Science and Technology B$gv. 12, n. 2, p. 40-47, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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